Jos olisi sellainen asia kuin täydellinen ruoka, munat olisivat vankka haastaja titteliin. Ne ovat helposti saatavissa, helppo valmistaa, edullisia ja täynnä proteiineja.

Onko kananmuna hyvästä?

”Muna on tarkoitus olla jotain, jolla on kaikki oikeat ainesosat organismin kasvattamiseksi, joten se on tietysti erittäin ravintoaineista tiheä”, sanoo eräs ravitsemustieteen apulaisprofessori yliopistossa Yhdysvalloissa.

Munien syöminen muiden elintarvikkeiden rinnalla voi auttaa kehoamme myös absorboimaan enemmän vitamiineja. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa todettiin, että munan lisääminen salaattiin voi lisätä E-vitamiinia saantia salaatista.

Mutta munien syöminen on vuosikymmenien ajan ollut myös kiistanalaista niiden korkean kolesterolipitoisuuden takia – johon jotkut tutkimukset ovat liittäneet lisääntyneen sydänsairauksien riskin. Yksi munankeltuainen sisältää noin 185 milligrammaa kolesterolia, mikä on yli puolet 300 mg: n päivittäisestä kolesterolimäärästä, jota Yhdysvaltojen ruokavalio-ohjeet suosittivat viime aikoihin asti.

Mitä on kolesteroli?

Kolesterolia, kellertävää rasvaa, jota syntyy maksassa ja suolistossa, löytyy jokaisesta kehomme solusta. Me ajattelemme sitä yleensä ”huonoksi”. Mutta kolesteroli on tärkeä rakennusosa solukalvoissamme. Sitä tarvitaan myös tekemään D-vitamiinia sekä se on testosteronin ja estrogeenin muodostukseen.

Tuotamme kaiken tarvittavan kolesterolin yksin, mutta sitä löytyy myös kuluttamiamme eläintuotteista, mukaan lukien naudanliha, katkaravut ja munat sekä juusto ja voi.

Kolesteroli kuljettaa kehomme ympärillä veressä olevat lipoproteiinimolekyylit. Jokaisella ihmisellä on erilainen yhdistelmä erityyppisiä lipoproteiineja, ja henkilökohtaisella genetiikallamme on merkitys määrittäessään sydänsairauksien riskiä.

Hyvä ja paha kolesteroli?

Matalatiheyksinen lipoproteiini (LDL) kolesteroli – jota kutsutaan ”pahaksi kolesteroliksi” – kuljetetaan maksasta valtimoihin ja kehon kudoksiin. Tutkijoiden mukaan tämä voi johtaa kolesterolin kertymiseen verisuoniin ja lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Mutta tutkijat eivät ole lopullisesti yhdistäneet kolesterolin kulutusta lisääntyneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Seurauksena on, että Yhdysvaltojen ruokavalio-ohjeissa ei enää ole kolesterolia koskevia rajoituksia; eikä myöskään Briteissä.

Sen sijaan painotetaan kyllästetyn rasvapitoisuuden rajoittamista, mikä voi lisätä sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisriskiä. Erityisesti transrasvoja sisältävät elintarvikkeet nostavat LDL-tasomme. Vaikka jotkut transrasvat esiintyvät luonnollisesti eläintuotteissa, suurin osa niistä on valmistettu keinotekoisesti, ja niitä esiintyy korkeimmissa määrissä margariineissa, välipaloissa ja joissakin friteeratuissa ja paistettuissa ruoissa, kuten leivonnaisissa, munkeissa ja kakuissa.

Samaan aikaan munat ovat katkarappujen lisäksi ainoat korkea kolesterolia sisältävät ruuat, joissa on vähän tyydyttyneitä rasvoja.

Kolesterolin yhteys sydänsairauksiin?

”Vaikka munien kolesteroli on paljon korkeampi kuin lihassa ja muissa eläintuotteissa, tyydyttynyt rasva lisää veren kolesterolia. Tätä ovat osoittaneet monet tutkimukset monien vuosien ajan ”, sanoo Yhdysvaltain Connecticutin yliopiston ravintotieteiden professori , jonka viimeisimmässä tutkimuksessa ei löydy mitään yhteyttä munien syömisen ja lisääntyneen sydän- ja verisuonisairauksien riskin välillä.

Keskustelu munien terveysvaikutuksista on siirtynyt osittain siksi, että kehomme pystyvät kompensoimaan kulutetun kolesterolin. ”On olemassa järjestelmiä, jotta useimmille ihmisille ruokavalion kolesteroli ei ole ongelma”, sanoo ravintotieteiden apulaisprofessori yliopistossa Bostonissa, Yhdysvalloissa.

40 tutkimuksesta vuonna 2015 tehdyssä katsauksessa Johnson ja tutkijaryhmä eivät löytäneet vakuuttavia todisteita ruokavalion kolesterolin ja sydänsairauksien suhteesta. Ihmisillä on hyvä säätely ruokavalion kolesterolia käytettäessä ja keho osaa myös adaptoitua ulkoisen kolesterolin määrän mukaan.

Kananmunan terveyshyödyt

Samaan aikaan tutkijat ovat alkaneet ymmärtää munien muita terveyshyötyjä. Munankeltuaiset ovat yksi parhaimmista luteiinilähteistä, pigmentistä, johon on liitetty esimerkiksi parempi näkö ja vähemmän silmäsairauksien riski.

Vaikka tutkijat ovat kaukana ymmärtääkseen,miksi munat vaikuttavat meihin eri tavalla, valtaosa viimeaikaisista tutkimuksista osoittaa, että ne eivät aiheuta vaaraa terveydellemme ja tarjoavat todennäköisemmin terveydellisiä etuja.

Siitä huolimatta, munien syöminen aamiaiseksi joka päivä, ei todennäköisesti ole myöskään terveellisin vaihtoehto – ainakin kuten suositellaan, että meillä on monipuolinen ruokavalio … sen sijaan, että laitamme kaikki munamme yhteen koriin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *