Kookosmaito on valmistettu kookospähkinän sisällä olevasta valkoisesta lihasta. Kookosvesi on nestettä kookospähkinän sisällä, kun taas kookosmaito tulee hedelmän valkoisesta lihasta.

Kookosmaito voi olla paksua tai ohutta. Kun valmistetaan paksua maitoa, valmistajat raastavat kypsien kookospähkinöiden lihan ja puristavat sen sitten marjakuoren läpi nesteen uuttamiseksi. Paksu maito säilyttää enemmän rasvaa kuin ohut maito.

Ohut kookosmaito tulee puristetusta kookoslihasta, joka jätetään marjakuoreen. Valmistajat sekoittavat sen lämpimällä vedellä ja suodattavat sen sitten marjakankaan läpi toisen kerran. Tuloksena oleva neste on paljon ohuempaa.

Kookosmaidon 3 parasta terveyshyötyä

Tutkimusten mukaan kookosmaitolla on kolme tärkeintä terveyshyötyä. Seuraavassa kuvaamme vaikutuksia painonpudotukseen, sydämen terveyteen ja immuunijärjestelmään.

1. Painonpudotus

Kookosmaito sisältää keskipitkäketjuisia triglyseridejä (MCT), jotka tutkijat ovat yhdistäneet painonpudotukseen. MCT: t stimuloivat energiaa prosessilla, jota kutsutaan termogeneesiksi tai lämmöntuotantona.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että MCT: t vähentävät kehon painoa ja vyötärön kokoa. Ne voivat myös tasapainottaa epästabiilia suoliston mikrobiotaa. Tällä vakauden puutteella voi olla merkitystä liikalihavuuden kehittymisessä.

Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa, jossa tutkittiin ylipainoisia miehiä, havaittiin, että MCT-tablettien nauttiminen aamiaisella johti ruoan tarpeen vähenemiseen myöhemmin päivällä. Vuoden 2018 tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että MCT: t lisäävät insuliiniherkkyyttä, ja monet tutkijat uskovat, että tämä herkkyys edistää painonpudotusta. Insuliini on välttämätön hormoni, joka hajottaa glukoosia ja säätelee verensokerin tasoa.

2. Sydänterveys

Tutkimus on yhdistänyt runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä ruokavalioita korkeaan kolesteroliin ja lisääntyneeseen sydänsairauksien riskiin. Jotkut ihmiset eivät ehkä pidä kookosmaitoa terveellisenä sydämeltään sen korkean rasvapitoisuuden vuoksi.

Eri tyydyttyneiden rasvojen lähteet voivat kuitenkin vaikuttaa kehoon eri tavoin. Lisäksi genetiikalla on merkitystä siinä, kuinka henkilö metaboloi tyydyttyneitä rasvoja ja missä määrin nämä rasvat vaikuttavat terveyteen. Vähäisessä tutkimuksessa on tutkittu kookosmaidon vaikutuksia kolesterolitasoon. Suuri osa tutkimuksesta on kuitenkin selvittänyt kookosöljyn vaikutuksia.

Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että kookosöljy ei lisännyt merkittävästi ”huonojen kolesterolien” tai matalatiheyksisten lipoproteiini- (LDL) kolesterolitasoja, mutta että se nosti ”hyvän kolesterolin” tai korkean tiheyden lipoproteiinikolesterolien (HDL) tasoja.

On tärkeää huomata, että tutkimusjakso oli lyhyt, vain 4 viikkoa ja että tutkimuksesta puuttui valvonta. HDL-kolesteroli suojaa sydäntä ja poistaa LDL-kolesterolia verestä. Se kuljettaa LDL-kolesterolia maksaan, mikä hajottaa sen, ja keho lopulta eliminoi sen.

Vaikka kookosöljy ei ehkä nosta LDL-kolesterolitasoa, kookosöljytuotteissa on runsaasti rasvaa ja kaloreita. Ihmisten tulisi kuluttaa niitä vain maltillisesti. Muista, että kookosöljyssä on huomattavasti enemmän rasvaa annosta kohden kuin kookosmaitoa, jolla on vähemmän dramaattisia vaikutuksia kolesterolitasoon.

Immuunijärjestelmä

Kookospähkinät sisältävät lipidejä, jota kutsutaan lauriinihapoksi, ja monet tutkijat uskovat, että lauriinihappo voi tukea immuunijärjestelmää. Jotkut havainnot osoittavat, että lauriinihapolla on antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia.

Kookospähkinöistä peräisin olevan lauriinihapon antimikrobisten vaikutusten tutkimuksessa tutkijat eristivät erilaisia bakteerikantoja ja paljastivat ne lauriinihapolle Petri-maljoissa.
He havaitsivat, että lauriinihappo esti tehokkaasti Staphylococcus aureuksen, Streptococcus pneumoniae: n ja Mycobacterium tuberculosis -bakteerin kasvua.

Muut tutkijat havaitsivat, että lauriinihappo laukaisee apoptoosin, solukuoleman, rinta- ja endometriumisyövän soluissa. Tulokset viittaavat siihen, että tämä happo estää syöpäsolujen kasvua stimuloimalla tiettyjä reseptoriproteiineja, jotka säätelevät solujen kasvua.

Kuinka lisätä kookosmaitoa ruokavalioosi

Kookosmaidon lisäämiseen aterioihin ja juomiin on paljon mahdollisuuksia. Maito on katkottu aineosa esimerkiksi monissa aasialaisissa ruuissa.

Kookosmaito voi sopia hyvin:

Vilja: Kokeile korvata perinteinen meijerimaito kookosmaitolla.

Smoothie: Käytä kookosmaitoa missä tahansa smoothiessa tai kokeile tätä reseptiä terveelliselle, vihreälle kookosmaitoa sisältävälle smoothielle.

Keitot: Korvaa kookosmaito perustana kaikelle kermaiselle keitolle (täysrasvainen purkitettu kookosmaito sisältää huomattavasti vähemmän kaloreita kuin kerma), tai lisää keittolientä, vihanneksia ja curryjauhetta kookosmaitoperustaan thaimaalaisen inspiroiman keiton valmistamiseksi.

Kaurapuuro: Käytä kookosmaitoa kaurajauhon nesteenä. Kiehauta purkki kookosmaitoa. Sekoita 1 kuppi kauraa. Keitä 15 minuuttia tai kunnes maito on imeytynyt. Alkuun banaania (tai muita hedelmiä) ja kanelia.

Kana curry: Kuumenna tölkki kookosmaitoa kiehuvaksi ja lisää mausteet ja curryjauhe. Sekoita keitetyt kanat ja vihannekset ja tarjoa riisin tai quinoan kanssa.
Lisäksi henkilö voi tehdä tuoretta kookosmaitoa kotona yhdistämällä makeuttamattoman silputun kookospähkinän lämpimällä vedellä tehosekoittimessa. Soseuta seos ja suodata se sitten marjakankaan läpi.

Kokeile rohkeasti, mutta muista kohtuus kookosmaidonkin käytössä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *