Onko kookosöljy hyvä tai huono juttu terveydelle? Harvardin professori kutsui kookosöljyä ”puhdasta myrkkyä”. Kaikki eivät ota niin kovaa kantaa.

Onko kookosöljy todella niin huono juttu?

Business Insider Deutschland käänsi erään saksalaisen professorin julkaisun koskien kookosöljyä ja kutsui sitä nimellä ”Coconut Oil and Other Nutritional Error.” Vaikka kaikki eivät suhtaudu kookosöljyyn niin ankarasti, monet asiantuntijat suhtautuvat epäilevästi sen kasvavaan suosioon väitetyillä terveyshyödyillä. New York Timesin terveyskirjailija Roni Rabin ja ruoka-kirjailija Sophie Egan vastasivat lukijoiden kysymyksiin kookosöljyn terveyshyödyistä. Tässä on mitä he sanoivat.

Kookosöljyn image on uusittu viime vuosina, ja monet luonnolliset elintarvikaupat myyvät sitä. Mutta ”Huolimatta hypestä, tarkkaa tutkismdataa terveyshyödyistä ei ole”, sanoi tohtori Alice H. Lichtenstein, Tufts-yliopiston ravitsemustieteen ja -politiikan professori, joka on liittovaltion hallituksen ravintoasioiden suuntaviivojen neuvoa-antavan komitean varapuheenjohtaja. .”

Mitä kookosöljy sisältää?

Kookosöljy sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja ja tyydyttyneitä rasvoja jotka ovat yhdistetty korkeaan kolesterolitasoon ja sydänsairauksiin. Vaikka kriitikot ovat viime aikoina herättäneet kysymyksiä tieteellisistä todisteista, ruokavalion suuntaviivat pakottavat amerikkalaiset vähentämään tyydyttyneiden rasvojen saantia alle 10 prosenttiin päivittäisistä kaloreista tai noin 20 grammaa 2 000 kalorin päiväkohtaisessa ruokavaliossa

Tutkimusta kookosöljyn ihmisten terveydellisistä vaikutuksista on vähän, sanoi tohtori Lichtenstein, mutta ”Ei näytä olevan mitään itsenäistä hyötyä siitä, että sitä käytetään.”

Onko parempi kokata kookosöljyllä tai oliiviöljyllä?

Terveysvaikutusten kannalta on parempi käyttää oliiviöljyä. Verrattuna ruokalusikallista oliiviöljyä ruokalusikallinen kookosöljyä, se sisältää noin kuusi kertaa tyydyttyneiden rasvojen määrää, lähes täyttäen noin 13 gramman päivittäisen rajan, jota American Heart Association suosittelee. Korkea tyydyttyneiden rasvojen saanti on sidottu lisääntyneisiin LDL-tasoihin tai ”huonoihin” kolesterolipitoisuuksiin, mikä lisää sydänsairauksien riskiä.

Lisäksi oliiviöljy, joka on keskeinen osa sydämen terveellistä Välimeren ruokavaliota, sisältää hyödyllisiä monityydyttymättömiä ja monokyllästymättömiä rasvoja. Molempien välillä oliiviöljy on parempi valinta, sillä monokyllästämättömillä rasvoilla voi olla myönteinen vaikutus sydämeen, kun sitä syötään maltillisesti ja kun sitä käytetään ruokavalion tyydyttyneiden ja transrasvojen korvaamiseen.

Aiemmin tänä vuonna järjestö antoi neuvoa-antavan lausunnon, jossa se vahvisti kuluttajille suunnatun ohjeet korvata tyydyttyneet rasvat tyydyttymättömillä rasvoilla sydänsairauksien ehkäisemiseksi. Kuluttajia kehotettiin myös pitämään mielessä laajempi kuva terveestä ruokavaliosta.

Täytyykö kookosöljyä välttää?

Kookosöljyn kannattajat huomauttavat, että se sisältää runsaasti fytokemikaaleja, joilla on terveellisiä antioksidanttisia ominaisuuksia. Vaikka on totta, että ekstra-neitsyt kookosöljy, kuten ekstra-neitsytoliiviöljy, sisältää fytokemikaaleja, suurin osa markkinoilla olevista kookosöljyistä on käsitelty ja tarjoaa vähän antioksidantteja, sanoo tohtori Qi Sun, Harvardin lääketieteen professori Lääketieteellinen koulusta.

Mutta vaikka käyttämäsi kookosöljy onkin ”neitsyt kookosöljyä”, ”tyydyttyneiden rasvojen vaikutukset ovat suurempia kuin antioksidanttien hyödyt,” hän sanoi.

Mutta tietysti emme syö rasvoja tai kolesterolia tai antioksidantteja – syömme ruokaa. Joten vaikka kookosöljy ei todellakaan ole taianomainen terveystuote, ei ole tarpeen välttää sitä kokonaan, varsinkin jos sitä käytetään voin sijasta tai leivontaan tai antamaan makua curry-astiaan. Yleisesti ottaen oliiviöljyllä ruoanlaitto on parempi valinta yleiseen terveyteen kuin voilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *