Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, joilla on terveydellisiä hyötyjä.

Probiootit – jotka ovat yleensä hyödyllisiä bakteereja – tarjoavat kaikenlaisia voimakkaita etuja keholle ja aivolle. Ne voivat parantaa ruoansulatuskanavan terveyttä, vähentää masennusta ja edistää sydämen terveyttä. Jotkut todisteet viittaavat siihen, että ne voivat jopa antaa sinulle paremman ihon. Probioottien saaminen ravintolisistä on suosittu, mutta voit saada ne myös käymistuotteista.

Tässä on luettelo viidestä probioottisesta elintarvikkeesta!

1. Jogurtti

Jogurtti on yksi parhaista probioottien lähteistä. Se on valmistettu maidosta, joka on käynyt hyvien bakteerien, pääasiassa maitohappobakteerien ja bifidobakteerien avulla. Jogurtin syöminen liittyy moniin terveydellisiin hyötyihin, kuten luun terveyteen.

Se on myös hyödyllinen ihmisille, joilla on korkea verenpaine. Lapsilla jogurtti voi auttaa vähentämään antibioottien aiheuttamaa ripulia. Se voi jopa helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita. Osta jogurttisi maustamattomana ja luomuna!

2. Kefiiri

Kefiiri on fermentoitu probioottinen maitojuoma. Se valmistetaan lisäämällä kefirin jyviä lehmän tai vuohen maitoon. Kefirin jyvät eivät ole viljajyviä, vaan maitohappobakteerien ja hiivojen viljelmiä, jotka näyttävät hieman kukkakaalilta .Sana kefiri on väitetysti peräisin turkin sanasta keyif, mikä tarkoittaa ”hyvää oloa” syömisen jälkeen.

Itse asiassa kefiri on yhdistetty erilaisiin terveyshyötyihin. Se voi parantaa luun terveyttä, auttaa joidenkin ruoansulatuskanavan ongelmia ja suojaa infektioita vastaan. Vaikka jogurtti on luultavasti tunnetuin probioottinen ruoka länsimaisessa ruokavaliossa, kefiri on oikeastaan parempi lähde.

Kefir sisältää useita tärkeitä ystävällisten bakteerien ja hiivojen kantoja, mikä tekee siitä monipuolisen ja tehokkaan probiootin.

3. Hapankaali

Hapankaali on hienoksi silputtu kaali, joka on käynyt maitohappobakteerien avulla. Se on yksi vanhimmista perinteisistä elintarvikkeista ja on suosittu monissa maissa, erityisesti Euroopassa.

Hapankaalia käytetään usein makkaroiden päällä tai lisukkeena. Siinä on hapan, suolainen maku ja sitä voidaan säilyttää kuukausia ilmatiiviissä säiliössä. Probioottisten ominaisuuksiensa lisäksi hapankaalissa on runsaasti kuitua sekä C-, B- ja K-vitamiineja.

Se sisältää runsaasti natriumia, rautaa ja mangaania. Hapankaali sisältää myös luteiinia ja zeaksantiinia sisältäviä antioksidantteja, jotka ovat tärkeitä silmien terveydelle.

4. Tempeh

Tempeh on fermentoitu soijapaputuote. Se muodostaa kiinteän pötkön, jonka makua kuvataan pähkinäpohjaiseksi, maanläheiseksi tai sieneksi. Tempeh on alun perin Indonesiasta peräisin, mutta siitä on tullut suosittu maailmanlaajuisesti korkean proteiininsa vuoksi lihan korvikkeena. Fermentaatioprosessilla on yllättäviä vaikutuksia sen ravitsemusprofiiliin.

Soijapavut ovat tyypillisesti suuria fytiinihapossa, kasviyhdisteessä, joka heikentää mineraalien, kuten raudan ja sinkin imeytymistä. Fermentointi alentaa kuitenkin fytiinihapon määrää, joka voi lisätä mineraalipitoisuutta, jonka kehosi kykenee absorboimaan tempehistä. Fermentaatio tuottaa myös jonkin verran B12-vitamiinia, joka ei sisällä soijapapuja.

B12-vitamiinia löytyy pääasiassa eläinruokista, kuten lihasta, kalasta, meijeristä ja munista

5. Kombucha

Kombucha on fermentoitu musta tai vihreä tee. Tätä suosittua teetä fermentoi ystävällinen bakteerien ja hiivan pesäke. Sitä kulutetaan monissa osissa maailmaa, erityisesti Aasiassa. Voit jopa ostaa sitä nykyään suurimmasta osaa elintarvikekauppoja.

Internetissä on runsaasti väitteitä kombuchan mahdollisista terveysvaikutuksista. Kuitenkin laadukkaita todisteita kombuchasta puuttuu. Olemassa olevat tutkimukset ovat eläin- ja koeputkien tutkimuksia, ja tulokset eivät välttämättä koske ihmisiä.

Koska kombucha on fermentoitu bakteereilla ja hiivalla, sillä on luultavasti terveysvaikutuksia, jotka liittyvät sen probioottisiin ominaisuuksiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *